Szakmai anyagok

Etch and rinse technikák wet és dry bondinggal kombinálva

Etch and rinse technikák wet és dry bondinggal kombinálva

Mit is jelent ez? A savazásos technika az egyik leggyakoribb technika a mindennapos fogászati beavatkozások során. Sőt mondhatjuk, hogy a 4. generációs adhezívekkel kombinált 3 lépéses rendszerek a mai napig a legmegbízhatóbbak és a leginkább idő és technika érzékenyek. A zománc és dentin 2 lépéses, eltérő időtartamú savazását - TOTAL ETCH (először zománcra 15-20 sec, majd a dentinre is max 15 sec, felvisszük a savat) követi a lemosás, majd a szárítási lépés, ami végül a különbséget eredményezi a nedves és a száraz bondozás között.

Fogászati adhezívek

Fogászati adhezívek

Először egy összefoglaló ábrában szeretném bemutatni az adhezívek jelenlegi csoportosítását. Későbbi napokban néhány gyakorlatban hasznos információt, alkalmazási trükköt ismertetnék. Természetesen a felmerülő kérdéseket is igyekszem megválaszolni.

Egy kis adhezív téma ismét...

Egy kis adhezív téma ismét...

Az adhezívek alkalmazása során eltérő technikát kell alkalmaznunk a primerek, vagy önsavazó rendszerek, illetve a csak gyantát tartalmazó bondok esetén. A primerek, az önsavazó adhezívek aktív bedörzsölést igényelnek, míg a 4. 5. generáció bondjainak felviteléhez elegendő az ecsettel, pamaccsal való applikáció.
Ezt követően nagy figyelmet kell fordítanunk az adhezív réteg elvékonyítására és az oldószer elpárologtatására. Ez a lépés kritikus , hiszen befolyásolja a hosszú távú eredményességet a polimerizáció mértéke, illetve a határfelületi fázisszeparáció tekintetében.

Gingivális ládaemelés

Gingivális ládaemelés

A gingivális ládaemelés elsődleges lényege a fog restaurálhatóságának biztosítása és/vagy az indirekt restaurátum beragasztásának megkönnyítése, biztonságossá és kiszámíthatóvá tétele.
Az alábbi esetnél nem használtam matricát a ládaemeléshez, hanem a kofferdám kapocs segítségével helyeztem apikálisabban a gumilepedőt, valamint sulcus fonalat alkalmaztam még a további retrakcióhoz. Manapság erre már teflont használnék, bár a fonál a kisebb retrakciókhoz kielégítő.
Bite-wing RTG nincs, emiatt elnézést kérek, akkor még ezt nem tartottam fontosnak...manapság már mindig csinálok.